111. ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ, Σ. Μυριβήλης, Μ. Καραγάτσης, Ά. Τερζάκης, Η. Βενέζης

ΤΙΤΛΟΣ: Το μυθιστόρημα των τεσσάρων
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Στρατής Μυριβήλης, Μ. Καραγάτσης, Άγγελος Τερζάκης, Ηλίας Βενέζης
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΟικογενειακές σχέσεις
ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΠαλαιότερες μορφές ζωής
ΕΙΔΟΣΜυθιστόρημα
ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Έρωτας, Κατοχή, Πεπρωμένο, Περιπέτεια
ΔΙΑΦΟΡΑ:
ΣΕΛΙΔΕΣ344
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
  1. Παρουσίασε στους συμμαθητές σου με λίγα λόγια την υπόθεση του έργου και τον τρόπο συγγραφής του.
  2. Ποιος από τους τέσσερις συγγραφείς του βιβλίου θεωρείς ότι βρίσκεται κοντά στις δικές σου απαιτήσεις; Να δικαιολογήσεις την απάντησή σου.
  3. Θεωρείς ότι θα μπορούσε να δοθεί άλλο τέλος στην ιστορία; Προσπάθησε να γράψεις κι εσύ το δικό σου τέλος.
  4. Να σχολιάσεις το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο: «Την πατρίδα σου τη φέρνεις τόσο μέσα στο αίμα σου, όσο και στη συνείδησή σου. Αλίμονο σ’ εκείνον που δεν μπορεί να συνταιριάξει αίμα και συνείδηση».
  5. Στο βιβλίο αναφέρεται η Αίγινα και ο Ιωάννης Καποδίστριας. Προσπάθησε να καταγράψεις τι σχέση συνέδεε τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας και το συγκεκριμένο νησί.
  6. Στο βιβλίο αναφέρεται η αντίληψη που είναι γνωστή με τη φράση «το κρατάει μανιάτικο». Πώς βρίσκει εφαρμογή στο συγκεκριμένο βιβλίο; Ποιες είναι οι δικές σου σκέψεις για τον τρόπο αυτό επίλυσης των διαφορών;
  7. Στην εισαγωγή του βιβλίου αναφέρεται ότι οι συγγραφείς του ανήκουν στη γενιά του ’30. Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά αυτής της γενιάς;
  8. Μαζί με άλλους τρεις συμμαθητές σου προσπάθησε κι εσύ να γράψεις μια ιστορία κατά τον τρόπο συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου. Αν θέλετε, συζητήστε στην αρχή για τον τόπο, τον χρόνο, τα πρόσωπα και την υπόθεση. Όταν ολοκληρώσετε την ιστορία, να τη διαβάσετε ενώπιον των συμμαθητών σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου