148. ΤΟ ΠΑΛΤΟ, Ν. Γκόγκολ


ΤΙΤΛΟΣ: Το παλτό

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νικολάι Γκόγκολ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η βιοπάλη/Το αγωνιστικό πνεύμα του ανθρώπου

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Παλαιότερες μορφές ζωής

ΕΙΔΟΣ: Διήγημα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραφειοκρατία, Εργασία, Θάνατος, Θέληση, Ρωσία, Φτώχεια/Βιοπάλη

ΔΙΑΦΟΡΑ: Κριτική του βιβλίου αλλά και συνέντευξη από το σκηνοθέτη της ομώνυμης θεατρικής παράστασης που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Αθήνα μπορεί κανείς να διαβάσει εδώ.

ΣΕΛΙΔΕΣ: 88

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
  1. Πώς θα περιέγραφες το γραφειοκρατικό σύστημα της Ρωσίας; Θεωρείς ότι είναι υπερβολικός ο τρόπος που παρουσιάζεται από τον συγγραφέα;
  2. Πώς θα χαρακτήριζες τον πρωταγωνιστή του βιβλίου; Να στηριχτείς σε αποσπάσματα του βιβλίου.
  3. Στο βιβλίο αναφέρεται η λέξη «φιλιππικός». Με ποια σημασία χρησιμοποιείται; Χρησιμοποίησε τα Λεξικά της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα, για να βρεις τη σημασία της και στη συνέχεια επίλεξε «Αποστολή στα Σώματα», για να δεις τη χρήση της λέξης σε πραγματικό περιβάλλον. Γράψε δύο φράσεις από αυτές.
  4. Πιστεύεις ότι με την ιστορία με το παλτό που μας παρουσιάζει ο συγγραφέας ήθελε να μας μεταδώσει κάποια μηνύματα; Να αιτιολογήσεις ό,τι γράψεις.
  5. Τι παρατηρήσεις έχεις να κάνεις για τα γνωρίσματα γραφής του συγγραφέα; Θεωρείς ότι θα μπορούσε να βρίσκεται κοντά στον τρόπο γραφής του Ροΐδη; Να αναπτύξεις τις σκέψεις σου.
  6. Παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν 180 χρόνια από τότε που γράφτηκε αυτό το έργο, πώς εξηγείται να διαβάζεται ακόμη και σήμερα;
  7. Προσπάθησε να σχολιάσεις σε 100-120 λέξεις τη φράση του Ντοστογιέφσκι «Όλοι βγήκαμε από Το παλτό του Γκόγκολ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου