154. Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ, Α. Δελώνης


ΤΙΤΛΟΣ: Η εξομολόγηση

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αντώνης Δελώνης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Προβλήματα της σύγχρονης ζωής

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εφηβικοί Έρωτες

ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Έρωτας, Εφηβεία, Θέληση, Ιερέας, Ναρκωτικά, Οικογένεια/Οικογενειακά προβλήματα, Σχολείο, Φτώχεια/ Βιοπάλη

ΑΦΗΓΗΣΗ: Μηδενική εστίαση

ΔΙΑΦΟΡΑ: Α΄ Βραβείο Εφηβικού Μυθιστορήματος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά

ΣΕΛΙΔΕΣ: 121

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
  1. Από πολλούς επισημαίνεται η μεγάλη σημασία της φιλίας, κυρίως για τους εφήβους. Ποια ήταν η επίδρασή της στον πρωταγωνιστή του βιβλίου;
  2. Για ποιους λόγους μπορεί κανείς να στραφεί στον κόσμο των ναρκωτικών; Κάνε μια μικρή παρουσίαση για το θέμα, επισημαίνοντας και τις συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής.
  3. Στο βιβλίο αναφέρεται ο στίχος του Δ. Σολωμού «με λογισμό και μ’ όνειρο». Με ποια σημασία χρησιμοποιείται; Ποιο περιεχόμενο έχει για σένα; Μπορείς να αναπτύξεις τις σκέψεις σου σε 1-2 παραγράφους.
  4. Αφού διαβάσεις το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Che fece ... il gran rifiuto», να σχολιάσεις το περιεχόμενο του στίχου «το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι», που αναφέρεται στο βιβλίο.
  5. Με αφορμή τη φράση «έκαστος άνθρωπος δύο πήρας φέρει» που αναφέρεται στο βιβλίο, προσπάθησε να βρεις τον μύθο του Αισώπου «Πῆραι δύο» (Οι δύο σάκοι) και να εξηγήσεις το νόημά του.
  6. Στο βιβλίο αναφέρονται οι λέξεις «πλησίστιος», «διακαμός», «ερατεινός». Προσπάθησε να βρεις τη σημασία τους, καθώς και τη χρήση τους σε κείμενα. Έπειτα γράψε από μία φράση για την καθεμιά που να φαίνεται η σημασία της λέξης.
  7. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του Παύλου, του παπά-Μάξιμου ή του Φάνη. Τι θα έγραφες στο ημερολόγιό σου σε κάποια στιγμή της υπόθεσης ή στο τέλος του βιβλίου;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου