ΤΙΤΛΟΣ:
Η ζωή μου σαν μυθιστόρημα
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:
Γρηγόριος Ξενόπουλος
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:
Παλαιότερες μορφές ζωής
ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ
ΕΝΟΤΗΤΑ:
Οικογενειακές σχέσεις,
Λαογραφικά, Η
αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη
ΕΙΔΟΣ:
Μυθιστόρημα
ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Αθήνα, Εργασία, Ζάκυνθος, Θέληση, Καθημερινή
ζωή, Οικογένεια/Οικογενειακά προβλήματα
ΔΙΑΦΟΡΑ:
ΣΕΛΙΔΕΣ:
465
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ:
Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
- Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί αυτοβιογραφία του Γρηγόριου Ξενόπουλου. Για ποιους λόγους πιστεύεις ότι κάποιος θα έγραφε για σημαντικούς σταθμούς της ζωής του και του έργου του;
- Στο βιβλίο παρακολουθούμε την πνευματική ζωή κυρίως της Αθήνας του τελευταίου τετάρτου του 19ου και του 1ου του 20ου αιώνα. Ποιες παρατηρήσεις θα μπορούσες να κάνεις; Ποιους θα θεωρούσες ως σημαντικούς σταθμούς αυτής της πνευματικής κίνησης της Αθήνας;
- Με ποιες μεγάλες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας συναναστράφηκε ο Ξενόπουλος; Τι επίδραση πιστεύεις ότι είχε αυτή η συναναστροφή στο έργο του; Για ποιους από αυτούς καταγράφει θετική και αρνητική γνώμη;
- Σε πολλά σημεία του βιβλίου αναφέρεται η γλωσσική διαμάχη μεταξύ των υποστηριχτών της καθαρεύουσας και της δημοτικής. Κάνε μια έρευνα στο διαδίκτυο και προσπάθησε να καταγράψεις τα κυριότερα επιχειρήματα της κάθε πλευράς, καθώς και τις περιπέτειες που πέρασε η δημοτική μέχρι την καθιέρωσή της.
- Πώς θα χαρακτήριζες τον Ξενόπουλο ως συγγραφέα και ως άνθρωπο; Καλό θα ήταν να στηριχτείς σε συγκεκριμένα σημεία του βιβλίου.
- Πώς φαίνεται ότι επέδρασε η ζωή του Ξενόπουλου στη θεματολογία των έργων του;
- Ποια έργα ξεχωρίζει ο ίδιος ο Ξενόπουλος; Εάν έχεις διαβάσει κάποιο από αυτά, προσπάθησε να κάνεις μια μικρή παρουσίασή του.
- Πιστεύεις ότι, εάν κάποιος άλλος έγραφε τη βιογραφία του Ξενόπουλου, θα τον παρουσίαζε έτσι όπως τη διάβασες; Να αιτιολογήσεις τη γνώμη σου.
- Προσπάθησε να παρουσιάσεις μερικούς σημαντικούς σταθμούς της ζωής και του έργου του Ξενόπουλου. Μια περιήγηση στο διαδίκτυο θα σε βοηθήσει.
- Εάν έχεις διαβάσει κάποιο από τα βιβλία «Τυχεροί και άτυχοι», «Η απερίγραπτη», «Η ιστορία ενός ανδρόγυνου», «Το φάντασμα» «Λάουρα» του Γρηγόριου Ξενόπουλου, προσπάθησε να καταγράψεις τα βασικά χαρακτηριστικά του τρόπου γραφής του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου