208. ΛΕΩΝΗ, Μ. Πυλιώτου

 


ΤΙΤΛΟΣ: Λεώνη

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρία Πυλιώτου

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη 

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Οικογενειακές σχέσεις,

ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Άρρωστο παιδί, Εφηβεία, Θάνατος, Θέληση, Καθημερινή ζωή, Προσωπικός αγώνας, Σχέση μητέρας-κόρης, Σχολείο, Φιλία

ΔΙΑΦΟΡΑ: Κρατικό βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας Κύπρου

ΣΕΛΙΔΕΣ: 129

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 

  1. Ποια στάση κράτησε η Λεώνη απέναντι στο πρόβλημα της υγείας της και πόσο επηρεάστηκε από αυτό η συμπεριφορά της; Τι είδους προσωπικότητα αποκαλύπτει αυτή η στάση; (Από τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου)
  2. Γιατί έχει τόση σημασία η απόφαση της Λεώνης να εμφανιστεί στο πάρτι που οργανώνουν οι φίλοι της; (Από τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου)
  3. Η Λεώνη, ως άτομο με κινητικές δυσκολίες, αναζήτησε και βρήκε επαγγελματικές διεξόδους. Συζητήστε μέσα στην τάξη για το αγωνιστικό πνεύμα της ηρωίδας, αναφέροντας παραδείγματα ανθρώπων από το ευρύτερο ή συγγενικό σας περιβάλλον, που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και έχουν την ίδια αγωνιστική διάθεση. (Από τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου)
  4. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν κατά τη γνώμη σας τα άτομα με κινητικά προβλήματα; Ζητήστε από το δήμο πληροφορίες για τις ενέργειες που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης αυτών των συνανθρώπων μας. (Από τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου)
  5. Το βιβλίο «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» της Α΄ Γυμνασίου περιέχει ένα απόσπασμα από το βιβλίο που μπορείς να βρει εδώ. Εσύ, εάν είχες τη δυνατότητα να επιλέξεις ένα άλλο απόσπασμα, ποιο θα επέλεγες από το βιβλίο; Προσπάθησε να αιτιολογήσεις τη σκέψη σου.
  6. Ποια γεγονότα σημάδεψαν τη ζωή της ηρωίδας; Πώς βρήκε τη δύναμη να ζήσει με το πρόβλημα της υγείας της;
  7. Ποιες παρατηρήσεις μπορούμε να κάνουμε για τον/την αφηγητή/τρια του βιβλίου;
  8. Ποιες είναι οι σκέψεις σου μετά την ανάγνωση του βιβλίου; Θεωρείς ότι αποκόμισες κάτι από τη μελέτη του;
  9. Στο βιβλίο αναφέρεται ότι στη Λεώνη αρέσει κάποιο ποίημα του ποιητή Πορφύρα. Εσένα ποια από τα ποιήματα του ποιητή που θα βρεις εδώ σου αρέσουν;
  10. Εάν έχεις διαβάσεις το βιβλίο «Αγαπητέ Θεέ», του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ που θα βρεις εδώ, προσπάθησε να συγκρίνεις τα δύο βιβλία ως προς τη στάση των πρωταγωνιστών απέναντι στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου