140. ΑΧ, ΑΥΤΟΣ Ο ΟΜΗΡΟΣ!, Γ. Ρεμούνδος


ΤΙΤΛΟΣ: Αχ, αυτός ο Όμηρος!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιάννης Ρεμούνδος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Παλαιότερες μορφές ζωής

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Οικογενειακές σχέσεις

ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Θέληση, Οδύσσεια, Όμηρος, Περιπέτεια, Φαντασία, Χιούμορ

ΔΙΑΦΟΡΑ:

ΣΕΛΙΔΕΣ: 209

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
  1. Προσπάθησε να καταγράψεις ανά ραψωδία το πρόσωπο της Οδύσσειας που αφηγείται τα γεγονότα.
  2. Πώς κρίνεις την προσπάθεια της δασκάλας του βιβλίου να εμπλέξει δημιουργικά τους μαθητές στην αφήγηση της Οδύσσειας; Θα μπορούσες να προτείνεις ανάλογες δραστηριότητες;
  3. Εσύ, εάν έπρεπε να αφηγηθείς κάποια ραψωδία, ποιο πρόσωπο θα επέλεγες; Αιτιολόγησε αυτήν την επιλογή σου.
  4. Στο βιβλίο αναφέρονται γνωμικά ή λαϊκές ρήσεις, όπως: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», «Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι», «Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες». Αφού επιλέξεις κάποιες από τις παραπάνω ή άλλες που θα βρεις στο βιβλίο, προσπάθησε να τις αναπτύξεις σε 80-100 λέξεις την καθεμία.
  5. Σήμερα με ποιο περιεχόμενο χρησιμοποιούνται οι λέξεις «Σειρήνες», «Σκύλλα και Χάρυβδη», «Ιθάκη», «Οδύσσεια»; Προσπάθησε να γράψεις φράσεις που να φαίνεται η σημασία της λέξης.
  6. Με βάση τις αφηγήσεις των μαθητών πώς θα χαρακτήριζες σημαντικά πρόσωπα της Οδύσσειας, όπως τον Οδυσσέα, την Πηνελόπη και τον Τηλέμαχο;
  7. Μελετώντας το βιβλίο, θεωρείς ότι υπάρχει διαφορά ως προς τον τρόπο προσέγγισης των ηρώων της Οδύσσειας ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια που συμμετείχαν στην αναδιήγηση της Οδύσσειας; Να αιτιολογήσεις τις απόψεις σου.
  8. Πώς θα χαρακτήριζες το ύφος των κεφαλαίων του βιβλίου (χιουμοριστικό, σαρκαστικό κ.ά); Να αιτιολογήσεις τις επιλογές σου.
  9. Έχοντας ως οδηγό την ιδέα για την αναδιήγηση της Οδύσσειας, προσπάθησε να φανταστείς πώς θα διηγιόσουν μια ραψωδία ή ένα περιστατικό από την Ιλιάδα με τη φωνή ενός προσώπου που συμμετείχε στα γεγονότα.
  10. Θεωρείς ότι τα κεφάλαια του βιβλίου θα μπορούσαν να τα γράψουν παιδιά 11 ετών, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, ή αυτό αποτελεί εύρημα του συγγραφέα, για να παρουσιάσει την Οδύσσεια από τη δική του σκοπιά. Να αιτιολογήσεις τις απόψεις σου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου